klein-budget

De gemiddelde leestijd voor dit euro besparen artikel is 4 min

Soms heb je schulden opgebouwd zonder dat je hier zelf invloed op had. Inneens krijg je een afrekening van de energie of er komt een onverwachte rekening binnen waar je niet op hebt gerekend. Je verliest misschien je baan en hebt net al je spaargeld uitgegeven of beland in een scheiding. Schulden kunnen overal door ontstaan!

Schulden voorkomen

Door je rekeningen optijd te betalen voorkom je nog meer problemen in de vorm van aanmaningen. Geef je hier nog geen gehoor aan zal je rekening belanden bij een incasso bureau gepaard met de daarbij behorende aanmaningskosten en of eventuele boetes. Daarna zal je rekening indien je niet reageert bij een deurwaarder worden gelegd met alle nare gevolgen van dien. Probeer daarom altijd contact op te nemen met je schuldeiser voor een betaalregeling te treffen. De vriendelijke klantenservice medewerkers hebben altijd wel begrip voor de situatie waardoor er iets te regelen valt waardoor je iets meer speling hebt voordat een rekening wordt verhoogd. Het kost je misschien een hele hoop energie om dit gesprek aan te gaan maar het zorgt er wel voor dat je nog dieper in de problemen komt.

Probeer in je huishouden het zo te regelen dat je een klein bedrag per maand overmaakt op een spaarrekening. Bij de bank kan je zo instellen dat er automatisch elke maand op een vaste datum geld overgeboekt kan worden naar de spaarrekening. Stel je zou elke maand een klein bedrag automatisch overboeken dan heb je in geval van nood altijd een kleine buffer achter de hand.

Schulden saneren

Probeer je niet te verstoppen voor je schulden en ben eerlijk tegen jezelf. Open de post wat binnenkomt altijd gelijk zodat je vroegtijdig al iets kan regelen. Heb jij veel schulden opgebouwd maak dan eens een overzicht van je inkomsten en je maandelijkse uitgaven.

Het verstandigste is om de belangrijkste rekeningen altijd als eerste te betalen. Beginnend met de huur en dan de energie en waterrekening gevolgd door je zorgverzekering en eventueel een uitvaart verzekering. Doe dit nog voor je ook maar andere dingen gaat kopen zoals bijvoorbeeld de boodschappen. Zorg dat je als eerst je betaalregelingen voldoet en probeer je hier ook elke maand toe te dwingen! Daarna pin je je leefgeld en houd dit geld apart in een portomonnee en gebruik dit dan ook alleen voor het huishoudgeld. Als tip zouden we je ook nog willen meegeven om je pinpas thuis te laten zodat je niet inde verleiding kan komen aankopen te doen die je je eigenlijk niet kan veroorloven.

Soms lukt het niet om aan een betaalregeling te voldoen. Het verstandigste om te doen is dan gelijk contact opnemen met de klantenservice waar er altijd wel overleg gepleegd kan worden. Soms is het mogelijk dat je in die maand waarin jij je betaalregeling niet kan nakomen een kleiner bedrag betaald of zelfs een maand kan overslaan Dit laatste zorgt er natuurlijk wel voor dat je 1 maand langer schulden hebt bij deze schuldeiser. Hou minimaal 40 euro per week over voor boodschappen!

Heb je een brief ontvangen van de deurwaarder waarin aangekondigd wordt dat ze overgaan op beslaglegging, dan heb je hoogstwaarschijnlijk meerdere rekeningen niet betaald. In dit geval zou jij je naaste familie kunnen vragen om financiƫle hulp. Het is verstandig om dot op papier vast te leggen in de vorm van een contract waarin je beloofd een bepaald bedrag per maand te gaan terugbetalen. Houd je dan ook aan deze belofte!

We raden je ten strengste af om te gaan lenen. De rentes voor leningen lopen van 12 tot 24 procent. Dat betekend dat je altijd veel meer moet terugbetalen als dat je ontvangt, zo kom je nooit van je schulden af.

Krijg je eens een keer extra geld wanneer je bijvoorbeeld vakantiegeld krijgt betaal hier dan het eerste je schulden mee af alvorens je hier leuke dingen mee gaat doen of dingen koopt waar je al een tijd naar verlangt. Er zal een extra last van je schouders vallen als je daar net die schuldeiser helemaal mee kunt afbetalen (wat voor jou betekend dat je er per maand op vooruitgaat!)

Overbodige abonnementen doe je natuurlijk gelijk de deur uit! Dure abonnementen op een tijdschrift of TV-gids kun je je niet meer veroorloven. Besteed even geen geld meer aan je hobby’s en dure sport abonnementen totdat jij je schulden helemaal te boven bent. Ook je lopende noodzakelijke abonnementen en diensten die je afneemt kun je eens onder de loep nemen waarbij je heel vaak al een paar tientjes tot wel 125 euro per maand besparen kunt.

Heb je het idee dat je al te diep in de schulden zit en het gevoel hebben dat je er niet meer uitkomt. Schaam je dan niet om contact op te nemen met een schuldhulp verlenende instantie. Ook hier kom je op een wachtlijst te staan en duurt het even voor dat ze voor je aan de slaag kunnen gaan. Hoe sneller je aanmeld des te sneller ben je uit de ellende. Zolang als je schulden regelen ze je schulden en kan het voor jou betekenen dat je maar 40 euro per week heb te besteden. De rest wordt afgelost aan de schuldeisers. Hebben jij en je kinderen eens een keer wat extra nodig zul je het moeten bespreken en als je het goed kan onderbouwen is het vaak wel mogelijk een klein budget vrij te maken.

Heb jij momenteel schulden en heb je nog aanvullende tips? Deel ze met ons hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER